Viral

M4ngsa bvli siber buat lap0ran polis

JOHOR BAHRU – Seorang Pesurvhjaya Sump4h bukan sahaja mengalami kemurvngan, malah mengalami g4ngguan em0si akib4t menjadi m4ngsa bvli di media sosi4l yang menghlna bentuk fizikal (body sh4ming) oleh personaliti media sosi4l, bulan lalu.

Suharnizan Md. Sidek, 37, berkata, c4cian dan m4kian yang did4kwa dilakukan personaliti terlibat iaitu Noorazira Pissal menerusi Facebook secara langsung telah menyentuh rupa fizikalnya.

“Malah wanita itu juga memaparkan beberapa gambar saya dan anak-anak tanpa kebenaran di Facebook Live yang ditonton oleh ramai pengikutnya sekali gus memberi kes4n mendalam kepada kami.

“Walaupun perkara itu terjadi hampir sebulan, namun terdapat akaun media sosi4l lain yang memuat vide0 itu semula sekali gus mencetuskan suasana tidak selesa kepada kami sekeluarga sehingga kini,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani pegu4mnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat lap0ran p0lis di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia meninggalkan satu k0men ketika wanita berkenaan melakukan Facebook Live pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Suharnizan bersama dua pegu4mnya, Mohd. Rasheed (kanan) dan Zulkafli Mohd. Nor (kiri) selepas selesai membuat lap0ran p0lis di IPD Johor Bahru Selatan hari ini.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah memb4las k0men itu secara langsung di akaun Facebook milik personaliti berkenaan yang berb4ur ‘body sh4ming’.

“Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat pegu4m untuk meminta untuk membuat tuntutan sivll kepada Noorazira,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar n0tis tuntutan slvil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tuntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta m4af secara terbuka dan membayar k0s pampasan serta g4nti rvgi dalam tempoh 14 hari.

“Jika dia g4gal berbuat demikian, kita akan membawa k3s ini untuk tind4kan s4man di m4hk4mah,” katanya.

Sumber : KOSMO ONLINE

Sebelum itu Eira Aziera telah buat permohonan ma4f secara terbuka kepada Restoren 35 dan Suharnizan Md. Sidek

 

Sedang Buat Live Sambil Bersolek, Tiba Tiba Masuk Satu K0men Yang Buat Eira Terus Berubah, Ini Respon Darinya

Menerusi facebook eira, beliau ada membuat permohonan ma4f pagi tadi kepada pihak yang berkenaan dan berharap agar dim4afkan.

Menerusi vide0 terkini yang dimuatnaik di ruangan facebook beliau, ketika beliau sedang live sambil mekap, kebetulan satu k0men masuk meminta eira untuk mengubah sikap.

Respon Eira (Boleh Rujuk Video Di FB Eira Pada Minit 30)

“Ye kak, saya akan ubah sikap saya. Saya akan pastikan mulai hari ini, esok lusa sampai selamanya. Saya ada ka, saya takdak ka saya tetap akan buat yang terbaik untuk hampa”.

“Terima kasih sebab yang sudi menasihatkan eira, terima kasih pada semua yang menyedarkan eira supaya t4kut eira hanyut lebih jauh lagi”

“Nak kata apa, terpulang. Nak percaya atau tak tapi pegang, start hari ini eira akan buat yang terbaik dan menjadi yang terbaik. Pegang kata-kata eira, orait. Jangan hvkum eira lagi, pegang dulu dan eira tak s4lahkan ampa, kalau ampa m4rah. Eira tak salahkan ampa kalau tak mau m4afkan eira dan eira tak s4lahkan ampa”.

“Sebab eira tau, sapa eira untuk dim4afkan dan eira tau, eira sedar kesil4pan eira ini buatkan ramai pihak terasa hati, tetapi bagi eira, eira dah melunaskan kenyataan, bukan senang nak keluarkan perkataan m4af dari mulut, tapi saya buang ego saya , saya rendahkan diri saya, letak 10 jari dan mohon maaf pada semua yang ada dalam live saya, yang kenai saya”

“Orang tak kan percaya saya ni minta m4af, orang akan rasa saya ni hip0krit, orang kata saya berl4gak, itu terpulang”.

 

Permohonan Maaf Secara Terbuka Pagi Tadi
Assalamualaikum.

Pertama sekali, Permohonan M4af Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Inslden yang tul4r ketika Eira membuat “Live” di Facebook Eira Azira di mana inslden pertama yang tul4r adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan inslden kedua melibatkan kata-kata berunsur kes4t iaitu (Body Shming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, S4LAH TETAP S4LAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon m4af sebab pada ketika itu Eira gag4l meng4wal em0si dan am4rah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak.

Inslden-inslden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai sal4h faham dan prasangka bvruk.

Inslden yang tul4r ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kes4l dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan ma4f ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan k0men-km0en Neg4tif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua.

Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah.

Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat mem4afkan kesal4han Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting “Live” di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

“…M4af adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kes4lahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira..”

Admin berharap agar lsu ini selesai dengan baik untuk semua pihak.
Sumber : FBEira/OM

[BlDE0] : 4khirnya Wanita Yang Dim4ki Eira Aziera Dalam LIVE Tampil Buat Kenyataan. Ramai Yang PM Dia Sebenarnya Dan Dia Ded4hkan Kenapa

Lsu yang hangat diperkatakan dua tiga hari ini mengenai seorang influencer yang sebelum ini dikatakan tidak boleh buat libe review di restoran 35, melaka.

Tapi belum reda lsu restoran tersebut, muncul lagi satu vide0 yang agak keterlaluan bagi orang ramai kerana perkataan yang digunakannya.

Vide0 yang dimuat naik di halaman facebook menunjukkan Eira menggunakan kata-kata yang agak kasar kepada individu tersebut.

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, dia juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam vide0 tersebut.

Rata-rata netlzen mar4h dengan tind4kan beliau. Punca kenapa Eira bertindak begitu tidak dapat dipastikan lagi.

Antara k0men-k0men warg4net

Allahuakbar…nagis tgok dia m4ki h4mun..body shming sis ni…tak sangka perangai dia macam ni..aku doakan moga Allah tarik nikmat rezeki kat dia..tak baiknya ya Allah…sampai macam ni sekali…betapa s0mbongnya dia..

Ya Allah Ya Tuhanku berilah taufiq dan hidayah supaya dia berubah dari mem4ki h4mun begitu..sang suami mohon lah ajar isteri tu berkata-kata yg elok…jgn nnt sampai ke tua dan nyanyuk masih berckp mcm tu..kasihani keluarga dan anak2 nya.

Subhanallah mengata org mcm lah diri tu sempurna.Nasib lah Allah tak bagi dia cantik putih melepak mcm emma maembong ka uqasha ka..Kalau dak lagi ri4k.Betui2 buat m4lu org kedah.

Kite semua x sempurna kak.. Dia pon manusia jgk.. Ingat kak kerana mulut badan bin4sa.. Akak ddk kt atas jgn selesa sgt.. Karma Allah tu ade.. X perlu nk m4ki sungguh pon dia bt silap.. Allah ada kak..

Memang org kedah cakap kasaq.. tp sekasaq kasaq org kedah kami x la m4ki org menghlna org mel4han4t kan org sesuka hati.. malu la sis.. cakappp x dak sopan langsunggg.. bg ada adab sama.. menghlna mem4ki h4mun org.. mana p adab sis? malu kaum hawa, malu mak bapak kita sis.. allahuakbar…

Apabila kemewahan menguasai diri mulalah kita lupa asal usul kita..nikmat yg allah bagi itu hanyalah pinjaman sementara..janganlah menghina sesama manusia…

Posting dan hantaran dari individu tersebut

“Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan sy kerana tdk sempat utk membalas pm satu persatu kerana terlalu banyak notifications masuk ketika sy bangun utk solat subuh td.. Kepada Iera Aziera, kuasa viral anda itu sbnrnya byk membuka aib anda sendiri..

Sejak hari pertama anda v1ral sy sehingga kini 98% pm sy adalah yg tdk suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu.. Sy tak mahu membuka aib kamu, tetapi harus kamu ingat allah tdk pernah tidur..”

 

Ada Netlzen Nasihat Untuk Ambil Tind4kan

 

Apa-apa pun semoga lsu ini dapat diselesaikan dengan baik sesama mereka. InsyaAllah.

Sumber : FB/TwoEKesah/SembangKari via Online Malaya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *