Viral

Lapor PoIis Sbb Kena Kec4m, Sekali Peguam Bersuara Buat Pasangan Instafamous Ini Terdiam

Beberapa hari lalu media sosial hang4t dengan berita pasangan Instafamous yang merupakan suami-isteri Malaysia dan Korea Selatan membuat lap0ran polis terhadap seorang netizen.

Ia susulan netizen berkenaan didakwa mengeluarkan komen berbaur negatif ketika pasangan Nik Muhammad Ryzal Nik Ibrahim dan Maryam You Narae sedang ‘live’ di Facebook.

Tampil berkongsi perihal itu, seorang peguam terkenal, Asiah Abd Jalil tampil memberikan pendapat beliau.

Kalau kita nak sam4n, kita nak sam4n kerana apa?

Saya terbaca berita Maryam dan Ryzal Duriankimchi buat police report kerana cyberbvIIy.

Walau bagaimanapun berita tu tak specify apa perkataan yang dilontarkan oleh netizen, hingga membuatkan Maryam kemvrungan.

Saya selalu juga mendapat private messages dari individu-individu yang menjadi m4ngsa cyberbuIIy di Facebook.

Mereka nak ambil tndakan undng-undng dan minta legal advice dari saya.

Sejujurnya saya cakap, 9 daripada 10 orang yang menghubungi saya kerana cyberbuIIy, bila saya teliti postings atau komen-komen mengenai mereka, sebenarnya belum cukup untuk diambil tndakan undng-undng.

Apa-apa perkataan yang ditujukan kepada kita, tak kiralah betapa ia menggur1s hati dan menyak1tkan hati kita, belum tentu lagi boleh menjadi asas kepada tndakan sam4n di mhkamah.

Untuk mengambil tndakan sam4n sivil di bawah undng-undng tort, kausa tndakan yang available di Malaysia adalah terhad.

Undang-undang tort merujuk kepada undng-undng berasal dari common law yang applicable di Malaysia.

Dalam k3s cyberbuIIy misalnya, ada beberapa elemen yang perlu dipenuhi, sebelum apa-apa perkataan yang dihambvrkan netizen boleh terjumlah kepada tort f1tnah atau tort ugvtan.

Tidak semua perkataan yang memalukan adalah f1tnah. Tidak semua perkataan yang k3ras adalah ugvtan.

Contohnya, jika netizen mengatakan kita h#doh, burvk, busvk, gedik, b#doh, etc.

Tentulah ia begitu menyak1tkan hati, lebih-lebih lagi jika kita dis3rang secara berjemaah. Tetapi adakah ia terjumlah kepada f1tnah atau ugvtan?

Kalau kita nak sam4n, kita nak sam4n kerana apa? Macam mana kita nak buktikan yang kita tidak h#doh, tidak burvk, tidak busuk, tidak gedik dan tidak b#doh?

Seperti yang saya tulis di atas, di bawah undng-undng tort, kausa tndakan yang available di Malaysia adalah terhad.

Tort of s3xual har4ssment misalnya baru saja wujud di Malaysia selepas k3s Ridzwan v Asmah pada tahun 2016. Tort of cyberbuIIy tak pernah ada lagi setakat ini.

Di England, undng-undng di sana agak seiring dengan perubahan zaman.

Contohnya, dalam tort of occupier’s liability, tort of defamation, tort of copyright infringement, etc. banyak undng-undng common law berkaitannya kini telah codified dalam Akta baru yang digubal oleh Parlimen.

Namun bagi Malaysia, selepas cut off dates, Malaysia tidak lagi mengikut apa-apa undng-undng yang dipvtuskan di England selepas tarikh cut off dates tersebut.

Oleh itu, selagi mana Parlimen Malaysia tidak menggubal apa-apa undng-undng baru berkaitan cyberbuIIy, kita hanya ada options yang terhad untuk menghvkum pelaku cyberbuIIy.

Sumber dan kredit:FB Asiah Abd Jalil

 

Terdahulu:DIKEJI KETIKA FB LIVE – PASANGAN ‘DURIANKIMCHI’ BUAT LAPORAN POLIS

“I’m born to protect you, stay strong with me (saya dilahirkan untuk melindungi awak, terus kuat bersama saya),” demikianlah tulis Instafamous Ryzal Ibrahim yang menitipkan kata-kata semangat buat isterinya, Maryam Yu Nae selepas wanita tersebut meluahkan rasa sedih dikecam netizen ketika membuat live di Facebook.

Ryzal atau nama sebenarnya Nik Muhammad Ryzal Nik Ibrahim di laman sosial FB dan Instagram (IG)nya meminta agar Maryam tidak risau serta terus kuat.

Di ruangan komen, rata-rata pengikut turut memberikan kata-kata semangat dan meminta pasangan yang terkenal dengan gelaran ‘duriankimchi’ itu mengabaikan komen negatif netizen.

Sementara itu menerusi tinjauan di IG Maryam, wanita berasal dari Korea Selatan itu turut mengucapkan terima kasih kepada warganet yang meberikan sokongan buat dirinya: “Terima kasih kepada yang suka tengok Maryam,” katanya.

Menerusi laporan media sebelum ini, pasangan Instafamous yang merupakan suami-isteri Malaysia dan Korea Selatan itu dilaporkan telah membuat laporan polis di Balai Polis Taman Melawati, Ampang pada Jumaat lalu.

Laporan dibuat terhadap seorang warganet yang mengeluarkan komen berbaur negatif dan mengeji ketika sedang bersiaran secara langsung di FB pada 10 November lalu.

Susulan laporan polis tersebut, Ryzal memohon warganet menjaga tutur kata di media sosial supaya tidak menyentuh sensitiviti dan menyinggung perasaan orang lain.

Ryzal juga sudah berbincang dan mendapatkan nasihat guaman dan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu tersebut atau yang lain sekiranya keadaan memudaratkan.

Katanya disebabkan komen tersebut, Maryam sangat terkesan dan kelihatan sangat sedih sehingga tidak mahu makan dan bercakap selama beberapa jam.

Ryzal yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan itu berkata, dia begitu bimbang dengan keadaan isterinya yang berusia 28 tahun itu kerana dia pernah mengalami masalah depresi sebelum ini.

“Maryam pernah mengalami depresi dan kemurungan sebelum ini semasa di Korea Selatan. Tak sangka pula bila kami pulang ke Malaysia, dia alami perkara yang sama akibat buli siber.

“Sebagai suami, saya bimbang dengan keadaan dia yang dilanda kemurungan. Dia bukan sahaja enggan bercakap dengan saya, malah tidak mahu makan selama beberapa jam.

“Jadi, saya risau keadaan kesihatannya dan tidak mahu ia bertambah buruk yang boleh menyebabkan masalah depresinya berulang,” tuturnya yang menetap di Korea Selatan bersama isteri tetapi pulang ke tanah air, baru-baru ini.

Sumber:http://limauais.pw

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk pantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *