Uncategorized

Pelanggan minta air kosong selepas muntah, sekali manager restoran suruh minum dari paip di tandas

TULAR di media sosial mengenai nasib seorang pelanggan yang mendakwa menerima perkhidmatan teruk di sebuah restoran yang terletak di ibu kota.

Alex Fooi, 33, meluahkan rasa kecewa dengan servis dan layanan yang diberikan kepada dirinya dan lapan lagi rakan oleh pekerja di restoran tersebut.

Berkongsi pengalaman dengan mStar, Fooi berkata kejadian berlaku pada 17 Jun lalu di sebuah restoran menjual makanan berasaskan piza ketika mereka makan malam.

Tangkap layar posting asal berikutan kejadian.

“Saya dan kawan-kawan pergi makan dekat sebuah restoran ni. Saya tak berapa sihat malam tu, masa tengah makan tiba-tiba rasa nak termuntah jadi saya bangun dan pergi ke tandas.

“Saya minta isteri tolong jaga pintu sebab risau agak lama berada dalam tandas.

Selepas saya bersihkan sendiri kawasan terkena muntah, saya keluar semula untuk dapatkan sedikit air. Saya cuba minta air suam untuk bersihkan tekak. Kata pelayan di situ mereka tak sediakan air suam kecuali air botol berjenama Solé L’Italiana berharga RM23.50 untuk 1 liter.

“Saya beritahu yang saya nak sedikit saja air tapi mereka tetap suruh saya beli juga air yang dijual. Pelayan tu cakap mereka tak ada air lain untuk diberikan pada saya,” jelasnya.

Gagal mendapatkan air seperti yang dimahukan, Fooi kembali duduk di meja makan bersama rakan-rakan yang turut serta dalam majlis makan malam itu.

Katanya dia bernasib baik kerana dia akhirnya dapat juga meneguk sedikit air kosong apabila salah seorang rakannya ada membawa minuman yang diletakkan dalam botol.

Fooi turut mendakwa, setelah diberitahu mengenai kejadian itu kepada pengurus restoran, jawapan balas diberikan kepadanya amat mengecewakan.

Saya beritahu mereka supaya sediakan air masak jika berlaku lagi situasi macam tu. Manager tu cakap kalau nak air paip untuk bersihkan tekak, kami ada air paip dekat tandas.

“Lepas bayar makan malam berjumlah RM625.90, saya beritahu fasal saya muntah dekat pengurus restoran.

“Dia tak tanya pun mengenai keadaan saya sebagai pelanggannya atau makanan restoran yang mungkin jadi punca saya muntah.

“Saya beritahu mereka supaya sediakan air masak jika berlaku lagi situasi macam tu.

Manager tu cakap kalau nak air paip untuk bersihkan tekak, kami ada air paip dekat tandas,” imbas Alex.

Komen netizen berikutan kejadian.
Enggan memanjangkan cerita, Fooi terus beredar dari premis itu sambil mengakui terkilan mendengar kata-kata pengurus restoran yang diucapkan terhadapnya sebagai pelanggan.

Malah, lelaki yang menetap di Taman Bukit Aman, Seri Petaling ini, bagaikan tidak percaya ayat itu dikeluarkan oleh seseorang yang bergelar pengurus.

Berikutan perkongsian di Facebook yang tular, rata-rata netizen bersimpati dengan nasib yang menimpa lelaki ini.

Malah, warga maya turut menyatakan pendapat mereka dan beranggapan pekerja di kedai makan itu bersikap kurang sopan.

Posting yang telah diterjemahkan oleh Fooi.
Dalam pada itu, satu kenyataan dikeluarkan oleh seorang pelayar Facebook dipercayai pengurus restoran itu.

Jelasnya dalam posting tersebut bahawa setiap kedai mempunyai peraturan dan cara mereka tersendiri yang perlu dipatuhi oleh pelanggan.

Luahnya, kadang-kala dia mahu mengeluarkan kata-kata kesat terhadap beberapa pelanggan yang membuat permintaan tidak munasabah dan bertentangan dengan prosedur restoran.

Konsep “Customers Always Right” pada asalnya dicipta oleh Harry Gordon Selfridge pada tahun 1909. Beliau merupakan pengasas kedai serbaneka Selfridge di London.

Ayat ini banyak digunakan oleh peniaga untuk meyakinkan pelanggan yang mereka akan mendapat perkhidmatan terbaik dan meyakinkan pekerja untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan.

Sebenarnya, konsep ini perlu ditinggalkan.

Ini adalah sebab-sebabnya:

1. Pekerja Rasa Tak Gembira

Konsep “Customers Always Right” pasti akan menyebabkan konflik antara pelanggan dan pekerja. Seorang usahawan, Gordon Bethune yang bertanggungjawab mengembangkan Continental Airlines selalu menyebelahi stafnya sendiri apabila berlaku konflik.

Bagi beliau, kesetiaan pekerja sangat penting dan apabila pelanggan membeli tiket, tidak bermakna mereka berhak menyalahgunakan pekerja. Beliau lebih mempercayai pekerjanya berbanding pelanggan yang kadang kala mempunyai permintaan yang keterlaluan.

2. Memberi Kelebihan Kepada Pelanggan Yang Biadab

Penggunaan slogan “Customers Always Right” menyebabkan pelanggan boleh meminta apa sahaja yang mereka inginkan. Para pekerja menjadi lebih sukar untuk bekerja memenuhi permintaan mereka.

Permintaan untuk pelanggan biadab juga akan dipenuhi dan ini sangat tak masuk akal. Alangkah lebih baik jika hanya perlu memberi layanan yang terbaik kepada pelanggan yang beradab dan sopan.

3. Ada Sesetengah Pelanggan Tak “Sihat” Untuk Perniagaan Kita

Banyak perniagaan yang menyangka lebih banyak pelanggan adalah lebih baik. Tetapi, ada sesetengah pelanggan tidak baik untuk perniagaan. Di luar negara, ada syarikat yang mengambil tindakan tegas jika pekerja mereka dilayan dengan biadab oleh pelanggan.

Mereka akan membatalkan kontrak dan memecat pelanggan tersebut. Mereka mengambil serius maruah pekerja dan bukannya kiraan rugi dan untung semata-mata.

4. Boleh Menjejaskan Perkhidmatan Pelanggan

Jika kita meletakkan pekerja sebagai keutamaan, nescaya para pekerja akan meletakkan pelanggan menjadi keutamaan. Pekerja juga akan berasa gembira dan seronok untuk bekerja apabila kepentingan mereka terjaga.

Apabila mereka gembira semasa bekerja, mereka akan memberikan layanan yang terbaik untuk pelanggan. Jika sebaliknya berlaku, apa yang pelanggan boleh harapkan hanyalah budi bahasa dan layanan baik yang penuh dengan kepura-puraan.

5. Ada Pelanggan Yang Memang Bersalah

Adakah pelanggan selalu betul? Pastinya tidak. Konsep ini boleh dianggap sebagai pengkhianatan terbesar kepada para pekerja. Ada pelanggan yang melampau sehingga mengganggu polisi syarikat dan peraturan.

Pelanggan sebegini sememangnya bersalah dan perlu disisihkan. Perniagaan akan menjadi lebih baik tanpa pelanggan yang biadab dan menyinggung perasaan pekerja.

Sumber Rujukan: https://www.huffpost.com

kredit:mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *